Bijzondere mensen

Al mijn buren zijn bijzondere mensen. Na een vijftal verhuizingen kan ik er een aardig boekje over opendoen. Het lijkt wel alsof iedere woning die ik betrek spontaan omringd wordt door mensen die op zijn best te typeren zijn als 'karakteristiek' – en op zijn slechts als 'Malle Bassie DeLuxe'.
Bij deze een selectie.
Na het verlaten van het ouderlijk nest was mijn eerstvolgende buurman geobsedeerd door tuinieren. Niet op een aandoenlijke Rob-en-Nico-achtige-manier, maar echt op ziekelijke wijze. Mijn huisgenoot betrapte hem bijvoorbeeld een keer op het handmatig sorteren van zijn gras. Dat ging zo: in het midden van de tuin stond een plastic emmertje, en daar gooide de buurman – gebukt en zwetend – een voor een de sprietjes in die blijkbaar niet aan zijn eisen voldeden. Zijn vriendin moest ook meehelpen.
Ondertussen keek de beste man met lede ogen toe hoe onze achtertuin, grenzend aan zijn perfecte gazonnetje, steeds meer begon te lijken op een woeste Thaise jungle. Op een dag kon hij zijn emoties niet meer bedwingen en kwam hij mij persoonlijk uitschelden. Om mijn tuin. Die man ging helemaal kapot van binnen omdat ik en mijn huisgenoten geen zin hadden om het gras te maaien. Dat vind ik bijzonder.
Pas jaren later begon ik een klein stukje van zijn frustratie te begrijpen. Dat was toen ik zelf, in mijn laatste studentenkamer, geconfronteerd werd met overbuurman Jackson: een bijzondere jongen die de godganse dag naar de Beste Hardstyle Ooit Gemaakt luisterde. Snoeihard en met alle ramen open. Ook droeg zijn Wifi-netwerk de naam 'Hardcore Jackson!!!1!11!!:P”.
Dat was dan wel weer aandoenlijk, ergens.
Maar mijn huidige buurman – Japie – is toch wel met stip de bijzonderste van allemaal. Hij is stokoud en zwaar slechthorend, maar wil kennelijk niets weten van de moderne hulpmiddelen die daar tegenwoordig voor bestaan. Liever heeft hij dat je gewoon heel hard in zijn rechteroor buldert, en dan schreeuwt hij vervolgens zelf ook de longen uit zijn lijf bij wijze van antwoord.
Wat Japie het liefst doet is rondscheuren in zijn 45/km-auto en wandelen met zijn hond. Driemaal daags wordt hij, niet zo snel en soepel meer in de benen, door dat veel te sterke beest langs mijn raam gesleurd. Op die momenten schreeuwt hij steeds liefkozend: “HO! HO! GODVERDOMME!”
Hij is erg gek met het beestje.
Als Japie een goede dag heeft roept hij ook wel eens andere dingen. Bijvoorbeeld de naam van het Friese wonderdrankje Beerenburg. Hoe meer hij ervan drinkt, hoe harder hij de naam gaat schreeuwen. Uit respect, vermoed ik.
Ondanks al die karakteristieke figuren heb ik eigenlijk nooit serieus overwogen me in de gespierde armen van John Williams (“Bonje met de Buren”) te storten. Ik denk namelijk altijd maar zo: misschien vinden mijn buren het ook best wel irritant dat er in augustus nog een kersthert voor mijn raam hangt, en dat mijn lach regelmatig alle proporties te buiten gaat. Misschien vinden ze mij wel, ik noem maar iets, een complete Malle Bassie DeLuxe.
Het is toch een beetje geven en nemen in Nederland.
Met zoveel bijzondere mensen.

OH IK HOUD ZO VAN CONIFEREN JIJ OOK?


Maandag 18 Februari 2013 op 18:28  |  
  |    |  

vier reacties

Mirthe

Hahaha, heel leuk stukje!

Mirthe
, (URL) - 18-02-’13 23:11
Arend

huilen in lijn 3 van Utrecht. ik heb besloten met je te trouwen. vrijdag. voor 200 euro. je mag tien mensen uitnodigen.

Arend
, - 15-04-’13 18:54
Bassie

Ok! 200 euro en drie geiten. De gasten komen verkleed als kerstmannen. Deal?

Bassie
, - 16-04-’13 12:58
Arend

Kerstmannen èn Sinterklazen. Aan het eind zal er een groot buffet zijn waarin Sint Claessius uit Zuid-Limburg iets onverstaanbaars mompelt tegen de Sinterkloàze van Drachten. Waarop zij samen een handgemeen beginnen en beiden, onverstaanbaar tegen elkaar blijven schreeuwen in de eigen taal waarop uiteindelijk elke Sinterklaas tegen elke Kerstman moet vechten. De partij die wint mag zijn eigen Sinterklaasfeest of Kerstfeest behouden, de verliezer wordt verbannen naar Ameland.

Arend
, - 29-04-’13 11:38
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om spam te voorkomen, vragen we je deze simpele vraag te beantwoorden (schrijf het getal voluit):
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.