Alleen is niet zielig

Drie jaar lang heb ik zo goed als alleen gewoond. Ik had een complete bovenverdieping voor mijzelf en slechts één huisgenoot, die ik zelden sprak. “Dat is ook niet gezellig,” zei mijn moeder wel eens wanneer bleek dat ik de hele dag nog geen mens gesproken had. “Jij zit ook veel alleen, hè” zei mijn oma soms wanneer ze hoorde dat ik zelfs mijn geliefde dat weekend niet zou zien.
         Goedbedoelde zorgen, maar ik vond die opmerkingen altijd maar vreemd. Het vooruitzicht een dag of drie helemaal alleen te zijn zorgde bij mij slechts voor grote vreugde en kilo's energie. Zoveel mogelijkheden! Zeeën van tijd om boodschappen te doen, wat rond te wandelen, naar een bijzonder lelijke kat te kijken op straat, muziek te luisteren, een verhaal te schrijven of domweg op een bank te zitten en voor me uit te staren.
         Ik heb mezelf in die jaren aardig leren kennen. Veel alleen zijn was daarvoor cruciaal. Bovendien heb ik mijn beste ideeën te danken aan intens saaie, lege dagen waarop mijn enige vorm van menselijke interactie het afrekenen van een tros bananen in de supermarkt was. Nog steeds werkt mijn brein op die manier het beste.
         Jammer genoeg is alleen zijn een beetje taboe. Het wordt al snel geassocieerd met 'zielig', 'eenzaam' of 'saai'. Ik heb dan ook lange tijd gedacht dat er iets ernstig mis met mij was. Van alleen zijn kreeg ik energie; van gezellig op schoolkamp met een heleboel andere kinderen werd ik bij voorbaat al doodmoe. Gelukkig weet ik nu dat dat niets raars is en dat ik geen schurft in mijn hersenen heb of zoiets. Het duidt simpelweg op een meer introvert karakter.
         Nog zoiets. Wat is het verschil tussen extravert en introvert? Verrassing, met verlegenheid of uitbundigheid heeft het niet zoveel te maken. Niemand is helemaal het één of helemaal het ander. Het verschil zit 'm simpelweg in de manier waarop een persoon zichzelf recharged: een introvert haalt energie en inspiratie voornamelijk uit alleen zijn, terwijl een extravert vaker op zijn best functioneert in gezelschap.
         Het lullige is nu dat onze samenleving voornamelijk lijkt te zijn ingericht op extraverte persoonlijkheden. Schoolopdrachten moeten in groepjes worden uitgevoerd, brainstormen is je-van-het, netwerken onontkoombaar en eeuwigdurende communicatie via alle mogelijke kanalen een must.
         Ik vind dat oneerlijk. Ik kan helemaal niet beter nadenken in groepsverband, tijdens een brainstorm of een debat. Integendeel: ik produceer dan alleen nog maar nerveuze en onnavolgbare brainfarts. Als ik effectief wil werken moet juist iedereen weg – of realistischer: ik moet weg van iedereen. Ik wil ongegeneerd in een hoekje kunnen stinken, staren, aan mijn kop krabben en in mezelf mompelen.
         Dan kom ik later, na voldoende tijd in mijn kluizenaarshol, heus wel weer gezellig en sociaal doen. Beloofd.


Dinsdag 04 December 2012 op 19:56  |  
  |    |  

drie reacties

Barbara

Ik vind het zeer herkenbaar. Al houd ik ervan mij onder de mensen te begeven, ik zou gek worden als ik niet daarna lekker alleen op mijn kamer uit mijn neus kon eten. (bij wijze van spreken dan)

Barbara
, - 04-12-’12 23:07
Mirthe

Dit herken ik wel! Ik vind mensen heel leuk en fijn maar als ik thuis kom moet ik altijd even bijkomen en wil ik gewoon in mijn eentje in een hoekje thee drinken en muziek luisteren en rustig alles doen en nadenken :)

Mirthe
, (URL) - 05-12-’12 20:47
HansDeZwans

Ik ben nu iets meer dan een jaar alleen. Om de week heb ik de kinderen. Dus een week de kids, een week alleen. Ik moet zeggen dat het even wennen was maar nu voel ik mij echt goed alleen in die week. Ik vind het altijd fijn als de kinderen er zijn maar ook weer fijn als ik weer even een weekje voor mezelf heb, gek hè.

HansDeZwans
, (URL) - 06-12-’12 09:09
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om spam te voorkomen, vragen we je deze simpele vraag te beantwoorden (schrijf het getal voluit):
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.