Een klein manifest

Hoewel ik mij eigenlijk had voorgenomen iets luchtigs te schrijven over Sterren Springen of puppy's, is er nu toch een kwestie die mij dusdanig tegen beide borsten stuit dat ik besloten heb mijn plannen te wijzigen: het is de hoogste tijd voor een klein manifest tegen de hebzucht.

Why so serious? Welnu, vandaag zat ik, zoals iedere andere dag, de krant te lezen. Tot mijn grote irritatie was er een speciale bijlage toegevoegd met de titel 'Carrière'. Een vies woord, wat mij betreft. Alsof je loopbaan een wedstrijd is en iedereen per definitie de ambitie en de kansen heeft om op de top (of een dure, witte designerbank) terecht te komen.

Geef dat katern nou gewoon de titel 'Werk' en maak ook eens een reportage over een dakdekker, denk ik dan.

Afijn, het werd nog erger. Mijn koffiefilters waren op en ik was genoodzaakt koffie te zetten met een zelfgebouwde filter van wc-papier toen ik in de rubriek 'Verdienen' het volgende las: “Ik kan goed rondkomen, maar ik hou niet veel over iedere maand. Na aftrek van alles vaste lasten heb ik ongeveer 1100 euro over om vrij te besteden,” vertelt een 30-jarige, alleenstaande man uit Amsterdam. “Ik verwacht dat mijn inkomen wel omhoog gaat de komende jaren. Ik wil niet eindeloos op dit niveau blijven.”

Als mijn oren daadwerkelijk konden klapperen was ik op dat moment welzeker opgestegen en het raam uitgevlogen als Dombo het olifantje. Niet veel over? En die elfhonderd euro dan?

Ik kon het niet helpen me voor te stellen hoe deze man, na het volladen van zijn boodschappenkar, zelfs de dakloze bij zijn supermarkt zonder pardon zou zeggen: “Sorry vriend, ik heb het ook niet zo breed, ik heb maar elfhonderd euro vrij te besteden.” En het dan zelf ook echt zou geloven.

“Dit is het,” dacht ik. “Dit is preciés wat er mis is.” Teveel mensen die zich totaal niet beseffen hoeveel ze al hebben, daardoor steeds maar méér willen en het bovendien – om een of andere bizarre reden – volkomen rechtmatig en redelijk vinden dat ze een buitenproportioneel deel van alle rijkdom bezitten. En ondertussen probeert het minder bedeelde volk zich te voeden met, zoals Trotski het ooit mooi stelde, de kruimels van een ondergaande maatschappij.

Zeg nou zelf:

Dit is wat er mis is. Of we het nog terug kunnen draaien weet ik niet. Wat ik wel weet: rijkdom is niet vanzelfsprekend en al helemaal geen recht. Tel uit je geluk, en niet alleen je winst. Misschien is het zo wel mooi genoeg.


Woensdag 05 September 2012 op 23:38  |  
  |    |  

acht reacties

Barbara

Ik ben het hier helemaal mee eens.

Barbara
, - 06-09-’12 10:34
Mikki

Na aftrek van alle vaste lasten heb ik ongeveer 150 euro over, en ik heb aan het eind van de maand vaak nog een tientje over ofzo. Sommige mensen zijn gewoon compleet van het padje af geraakt.

Mikki
, - 06-09-’12 10:40
Slenteraar

Same here, en ik begrijp eigenlijk niet hoe mensen daar heel ontevreden en verbolgen over kunnen zijn. Nouja, wel: ze denken dat het normaal is om elke maand nieuwe kleren en spullen te kopen en 3x per jaar op vakantie te gaan. Dat kan niet met een inkomen op bijstandsniveau. Maar het is voldoende om lekker van te eten en zelfs af en toe wat leuks te kopen of te doen. Dat is al heel wat. Niks mis met de ambitie om een beetje meer dan dat te gaan verdienen, maar laten we vooral niet vergeten dat we over de gehele linie werkelijk niets te klagen hebben.

We are bofkonten! Ook wij, arme sloebers van Nederland. Maargoed, dat had ik allemaal al gezegd, hehehehe.

Slenteraar
, - 06-09-’12 10:58
Des

niet te geloven, het lef dat iemand dat durft te zeggen.

Afgezien van het feit dat dit een retegoed stuk is; er komt toch ook nog een stukje over sterren springen he?
Des
, (URL) - 06-09-’12 11:18
Ellie

Uit mijn hart gegrepen. Stuur het alsjeblieft op naar betreffende krant!

Ellie
, - 06-09-’12 12:13
Slenteraar

Haha Des, uiteraard! Sterren Springen is next, ik ga er zaterdag eens goed voor zitten.

Slenteraar
, - 06-09-’12 13:26
Mirthe

Ik ben het volledig met je eens! Veel mensen realiseren zich niet hoe veel ze eigenlijk al hebben.

Mirthe
, (URL) - 06-09-’12 21:58
Rob

Helemaal mee eens, ik heb 40 euro per week te besteden.

Rob
, - 07-09-’12 13:24
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om spam te voorkomen, vragen we je deze simpele vraag te beantwoorden (schrijf het getal voluit):
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.