Vertegenwoordigers van Nederland in Beweging

Welingelichte Kringen organiseerde pas een wedstrijd: "Schrijf een kort verhaal waarin de zin 'laten we over onze schaduw heen springen' voorkomt." Ik kwam, ik zag en ik won helemaal niets. Groetjes!

---

“Als het niet per se hoeft, laat dan maar zitten,” zei de man.
    “Met alle respect – ze kunnen van mij een worst krijgen,” beaamde zijn vrouw.
    Het waren Honk en Ungrid Welgelegen, en ze zaten onderuitgezakt in klapstoelen voor hun huis. Het was een broeierige zomerdag. Daarom hadden zij elk een plantenspuitje gevuld met water en dat naast hun stoel gezet. Om de paar minuten besproeiden zij hun weldoorvoede lichamen. “Goed nat houden,” was het devies.
    “Knappe jongen die mij laat springen,” mompelde Ungrid tijdens de zoveelste keer sproeien. Ondertussen staarde ze met open mond naar het spektakel dat zich aan de overkant van de straat voltrok. Omroep Max was die dag naar het dorp gekomen om een speciale editie van Nederland in Beweging op te nemen: “Vertegenwoordigers van Nederland in Beweging.” Diverse politici waren bereid gevonden enkele rek- en strekoefeningen uit te voeren op pastelkleurige plateaus. Tussendoor moesten zij vooral blijven springen.
    “Doe gezellig mee!” had Mark Rutte vooraf naar verscheidene buurtbewoners geroepen. Dus Honk en Ungrid waren er eens goed voor gaan zitten.
    Zij hadden toegekeken hoe Geert Wilders voor aanvang van de opnames een Nederlandse vlag om zijn plateau drapeerde. Hoe Jolande Sap ijverig met stekkerdozen in de weer was gegaan om het decor aan de praat te krijgen. En hoe verscheidene CDA-politici het enkel over de inhoud van de plateaus wilden hebben, in plaats van erop plaats te nemen.
    
Eindelijk gingen de opnames van start.
    “En we gaan stappen!” blafte presentatrice Olga Commandeur.
    Iedereen stapte. Emile Roemer jongleerde tegelijkertijd met tomaten.
    Al snel was het tijd om de druk wat op te voeren. “Laat die schaduwen dansen in het zonnetje! Spring!” bulderde Commandeur. “Laten we over onze eigen schaduw heen springen! Hoog!”
    De politici sprongen, zo hoog als ze konden.
    “Maar dat kan helemaal niet,” constateerde Honk. “Eróver heen?”
    “In theorie misschien,” zei Ungrid. “Maar ik wil daden zien.”
    “De enige die zoiets zou hebben gekund is Diederik Samsom – mits hij niet vroegtijdig kaal was geworden,” mengde de buurman zich in het vraagstuk. “Net zoals die langharige krachtpatser uit de bijbel die met blote handen een leeuw en duizend Filistijnen naar de Filistijnen hielp. Die kon alles, totdat z'n wijfie z'n haar eraf knipte. Ja toch!”
    Het drietal trok een biertje open en keek toe. De politici sprongen, draaiden en wrongen zich in onmogelijke bochten.
    “Misschien is het leven wel één grote schaduw,” opperde Honk. “Alles wat we zien is de schaduw van Ungrid!” Bulderend gaf hij de buurman een klap op zijn schouder. Ungrid ging onverstoorbaar verder met het besproeien van haar rollen.
    “Dan kan je dus hoog en laag springen,” zei de buurman. “Maar er verandert niets.”
    De camera's stopten met draaien, de plateaus werden opgeruimd. En alles was, inderdaad, hetzelfde.


Zondag 26 Augustus 2012 op 14:25  |  
  |    |  

Eén reactie

Mirthe

Emile Roemer jongleerde tegelijkertijd met tomaten. Geniaal.

Mirthe
, (URL) - 27-08-’12 08:41
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om spam te voorkomen, vragen we je deze simpele vraag te beantwoorden (schrijf het getal voluit):
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.