de eenzame fietser

Laatst zag ik op Man Bijt Hond een mooi item over een jongeman die vastberaden was om elke plaats in Nederland, hoe groot of klein ook, te bezoeken. Met de trein reisde hij steeds weer naar een plek waar hij nog nooit geweest was, om aldaar op zijn vouwfiets de omgeving te doorkruisen. Tijdens het fietsen maakte hij aantekeningen: “Als ik een reiger zie, bijvoorbeeld.”

Man Bijt Hond filmde die dag hoe de jongen door het plaatsje 'Achterveld' fietste. Of hij een idee had waar die naam vandaan kwam? “Ik denk dat het achter een veld ligt.” Gestaag trapte hij door – misschien zou het antwoord wel om de hoek liggen.

Ik vond de jongen oprecht fantastisch. Waarom? Hij wil de dingen nog met zijn eigen ogen zien.

Opeens besefte ik me hoe lui ik, en met mij ongetwijfeld vele anderen, daarin ben geworden. Wanneer we op zoek zijn naar een goed restaurant, nemen we niet langer simpelweg de proef op de som. We zoeken recensies op internet of vragen om raad op Twitter.

Tot zover vallen en opstaan, goede en slechte ervaringen – we willen het liefst meteen beet hebben.

Een tijdje geleden betrapte ik mezelf op het volgende. Ik zat op mijn krakerige bovenverdieping en hoorde toenemend getik op het dak. Gedachteloos opende ik mijn webbrowser en surfde naar Buienradar. Ik stelde vast dat het regende.

Pas later drong de absurditeit van die handeling tot me door. Ik had best gewoon uit het raam kunnen kijken, maar om één of andere reden wendde ik me allereerst tot het internet om mijn vermoedens te bevestigen. En dan? De regen zou heus niet eerder stoppen nu ik tot in de details wist hoe de bui zich over Nederland zou gaan bewegen.

Misschien moeten we de dingen maar weer eens wat meer zelf gaan ondervinden. Of Achterveld werkelijk achter een veld ligt bleef overigens onduidelijk – ik denk dat ik er binnenkort maar eens een kijkje ga nemen.


Zondag 08 Januari 2012 op 12:35  |  
  |    |  

vier reacties

Esther

Ha! Ja, wat een mooie man was dat! Fijn stukje ook weer en helemaal waar!

Esther
, (URL) - 08-01-’12 12:52
wendy helder

Super Nicole ,weer een mooi verhaal en ja iets om over na te denken en heb het gezien een schiterend mens en geniet van het doen en de natuur ,
Ga zo door met schrijven ,ik geniet er met volle teugen van !

wendy helder
, (URL) - 08-01-’12 22:01
des

ik vind dit een heel mooi stukje. erg flow-magazine-achtig ook. En dat bedoel ik heel positief uiteraard

des
, (URL) - 10-01-’12 15:21
Maarten

Achterveld komt van acht booerderijen die in Achterveld neer zijn gezet met daarin 8 streng katholieke gezinnen om het opkomende protestantisme tegen te gaan. (de eenzame fietser heeft de katholieke kerk van Achterveld niet kunnen missen)

Maarten
, - 14-01-’12 22:41
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om spam te voorkomen, vragen we je deze simpele vraag te beantwoorden (schrijf het getal voluit):
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.