intens zwart

'Nou meid, ik zou echt niet lichter gaan, hoor.' Ik bevond mij in een aftandse B-drogisterij en keek naar een rek met haarverf. Naast mij stond een jongen met een leren broek en kaarsrechte, zwarte haren. Zijn middenscheiding was ontzagwekkend, evenals zijn uitgroei. Op de mouwen van zijn jasje bevonden zich ijzeren staken.

Ik lachte wat ongemakkelijk. 'Oh, maar iets lichter leek me juist wel eens leuk. Eigenlijk.' De jongen liet een bevallig zuchtje horen en rolde met zijn ogen. Voorzichtig zette ik het pakje dat ik in mijn hand had terug in het rek.

'Ja, ik heb dus een jaar make-up en verzorging gestudeerd. En als ik jouw hoofd zo zie, tja, dan vind ik dat je gewoon weer voor zwart moet gaan.' Ik vertelde hem dat ik mijn haar überhaupt nooit zwart verf, maar altijd donkerbruin.

'Zonde, zonde', mompelde hij.

Ik had te maken met een extremistische beauty-gothic, dat was duidelijk. Een discussie zou zinloos zijn.

'Oke. Bedankt voor het advies.' Wat mij betreft was het gesprek afgelopen, maar al snel stak mijn nieuwe vriend opnieuw genadeloos van wal.

'Ik heb net een maand in het ziekenhuis gelegen en dan laten ze je er gewoon zo bij liggen - met die uitgroei.' Hij wees naar zijn scheiding. 'Ik schaamde me dóód.'

Opeens had ik met hem te doen. Ik verzekerde hem dat het wel meeviel met zijn uitgroei. Heus. Toch kon ik het niet helpen nog eens angstig naar zijn onberispelijke middenscheiding te kijken - zou hij 's ochtends een liniaal gebruiken om zijn haren zo precies in twee helften te verdelen? Misschien zelfs een waterpas en een pincet?

Ondertussen bestudeerde beauty-goth twee pakjes verf; 'zwart'  en 'intens zwart'.  Een moeilijke keuze, natuurlijk. Uiteindelijk begaf hij zich met 'intens zwart' naar de kassa. Tot mijn grote verbazing, echter, stond hij nog geen minuut later weer aan mijn zijde - dit keer vergezeld door een ultraverzorgd, blond verkoopmeisje.

'Heb je ook iets dat tussen, zeg maar, donkerbruin en écht zwart in zit?' vroeg de jongen.

Wat mij betreft had het meisje best gewoon met 'ja' of 'nee' mogen antwoorden, maar in plaats daarvan begon ze een compleet onsamenhangende uiteenzetting over verschillende haartypes en het weer. Ik luisterde met een half oor en vroeg me af waarom goth-boy nu plots zijn extremisme had laten varen. Overwoog hij serieus zijn middenscheiding een meer genuanceerd kleurtje te geven?

Na enige tijd viel de jongen het verkoopmeisje bruut in de rede: 'Oh, het is trouwens niet voor mij hoor, maar voor háár.' Hij wees mijn kant op en liep vervolgens zelf de winkel uit.

Verbouwereerd luisterde ik naar de rest van het verhaal. 'Ik kijk nog even verder', mompelde ik uiteindelijk. Onverrichterzake keerde ik huiswaarts, bang om opnieuw aan beauty-goth  en zijn intense middenscheiding ten prooi te vallen.


Donderdag 02 Juni 2011 op 19:13  |  
  |    |  

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om spam te voorkomen, vragen we je deze simpele vraag te beantwoorden (schrijf het getal voluit):
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.