de zwerver op de brug

Ik wil iets goeds doen. Nee, echt. Lange tijd heb ik nagedacht over manieren waarop ik mijn arme, hulpbehoevende medemens zou kunnen helpen. Op de basisschool heb ik eens een mooie, goudkleurige doos vol speelgoed naar de arme kindjes in Afrika gestuurd. Dat wilde ik nog wel een keer doen, maar ik wist niet zo goed hoe ik dat in mijn eentje moest aanpakken. Zomaar een doos met daarop 'Voor Afrika' op het postkantoor dumpen was ook weer zo wat.

Daarom heb ik iets anders bedacht. Het idee kwam tot mij op een zaterdagavond, na een rotdag op mijn werk. Ik was moe en kraamde zelfs naar mijn mening teveel onzin uit. Een meisje zei: 'Goh, wat zijn jullie stokbroden lang!', waarop ik antwoordde: 'Ja he? Daar verbaas ik me ook altijd over.' Vervolgens staarde ik twintig seconden lang laveloos naar het stokbrood, dat eigenlijk helemaal niet zo lang was, en ik had me al helemaal nooit verbáásd over zijn al dan niet abnormale lengte. Enfin, zo'n dag was het dus. Om mezelf te troosten stopte ik tegen sluitingstijd zoveel mogelijk overgebleven luxe broodjes in mijn tas; die zouden anders toch maar in de vuilnisbak verdwijnen.

Die avond fietste ik haastig naar het station, nog altijd met een tas vol brood zonder echte bestemming. En opeens was hij daar, in volle glorie; de zwerver op de brug. Ik twijfelde geen moment en trapte abrupt op de rem. Dat was niet nodig geweest, want de beste man was zo verheugd dat ik voor hem ging stoppen dat hij alvast enthousiast mijn stuur vastgreep. Ongeveer even enthousiast trok ik de grootste zak broodjes uit mijn tas.  

'Hoi, ik werk bij de bakker, en er was vandaag heel veel over, en u heeft vast wel zin in broodjes!' piepte ik. De man leek me niet te begrijpen, maar pakte de buit hard lachend en knikkend aan. Snel verstopte hij de zak tussen zijn andere bezittingen - voornamelijk plastic tassen en dekentjes met gaten.

Met een bitterzoet gevoel fietste ik verder. De zwerver had nu misschien duurdere broodjes dan menig respectabel burgerman, maar het zou een koude nacht worden. Ik en mijn empathisch vermogen kunnen slecht tegen dat soort dingen. Eenmaal in de trein bedacht ik me dat ik voortaan uit mijn werk maar een rondje door de stad moet fietsen om overgebleven lekkers uit te delen aan de zwervers. Het was het minste wat ik kon doen. Zoiets als de soepbus, maar dan op de fiets, en met brood. 'De broodfiets', zeg maar. 'Donders, wat een idee', mompelde ik - de coupé was toch zo goed als leeg. Smikkelend van een suikerbolletje zette ik mijn reis voort; het smaakte me nog nooit zo goed.

illustratie door Esther van den Berg

Woensdag 08 December 2010 op 18:45  |  
  |    |  

negen reacties

Arend

Zullen we dat dan samen doen? Ik werk in het café van La Place in Utrecht en menigmaal flikkeren wij manden vol brood de kliko in. Eerder overleg met mijn baas eindigde in de zin: “Ik begrijp je volkomen maar dat kunnen we niet doen” Mijn waarom werd nooit beantwoord.

Arend
, (E-mail ) - 08-12-’10 22:49
Wendy Helder

mooi beschreven en zo is het !
goed van jou en je hebt een goed hart!

liefs wendy ,tot gauw….

Wendy Helder
, (E-mail ) (URL) - 09-12-’10 21:09
Roy

HIPPIE!!!!!!

Roy
, (E-mail ) - 11-12-’10 18:01
Barbara

Een mooi initiatief en het zou in het land doorgezet moeten worden, vind ik. En dan met de illustratie van je zus op de jasbeschermers van de fietsen.

Barbara
, (E-mail ) - 14-12-’10 13:47
Jorrit

Suukerpofjes voor iedereen!

Jorrit
, (E-mail ) - 18-12-’10 16:58
CJ

En, hoe staat het nu met de broodfiets? Of het is in de idee fase blijven hangen? ;-)

CJ
, (E-mail ) - 19-12-’10 13:23
Slenteraar

Nou! Laatste keer was ik met een zak donuts en enkele appelbeignets naar de brug gefietst, maar toen was het zo koud dat de beste man denk ik naar binnen gehaald was door de daklozenopvang ofzo. Enkele dagen later kwam ik hem wel weer tegen, maar toen had ik niks bij me. Heel tragisch. Misschien de volgende keer..

Slenteraar
, (E-mail ) (URL) - 19-12-’10 14:08
Slenteraar

kuch .. je moet het ook niet met je baas overleggen.. kuchrochel

Slenteraar
, (E-mail ) (URL) - 19-12-’10 14:13
Slenteraar

Ja, als jij nou zaterdag ook op die brug gaat zitten met wat straatkranten en lege bierblikken om je heen dan krijg je zeker weten ook weer! hihi

Slenteraar
, (E-mail ) (URL) - 19-12-’10 14:14
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om spam te voorkomen, vragen we je deze simpele vraag te beantwoorden (schrijf het getal voluit):
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.