een broodje ba-broodje, graag

Hoewel ik al ruim vier jaar tamelijk succesvol op mezelf woon, is er één beginnersfout die ik nog altijd regelmatig maak: hongerig als een ondervoed nijlpaard een supermarkt binnen wandelen, met als gevolg dat ik álles wil kopen en verslinden.

Zo ook afgelopen week. Gammel liep ik door de winkel, vastberaden om me dit keer te houden aan mijn missie; het aanschaffen van een broodje falafel vermomd als een broodje bapao. Niets meer, niets minder. Een moeilijke opdracht, want het broodje in kwestie ziet er werkelijk precies hetzelfde uit als een klassieke bapao. Het enige verschil zit 'm in de vulling - ik verlangde naar een exemplaar gevuld met falafel, terwijl de gewone supermarkt-bapao meestal volgepropt is met een meer traditioneel mengsel van, laten we zeggen, restafval en hersenen.

Kwijlend kroop ik langs de onderste regionen van de winkelschappen, waar zich doorgaans de B-merken en obscuriteiten bevinden. Deels uit gewoonte, deels omdat ik het vermoeden had dat semi-vermomde broodjes waarschijnlijk niet op de prominente, middelste planken te vinden zouden zijn.

Mijn logica bleek feilloos; al snel vond ik het stiekeme broodje falafel, zo'n twee millimeter boven vloerniveau en naast een aftands do-it-yourself hotdog-pakket. Om het prijskaartje te kunnen lezen moest ik plat op mijn buik voor het schap gaan liggen: tachtig hele eurocenten. Vooruit, daar kon ik wel mee leven.

Tevreden rekende ik het broodje af en rende huiswaarts, de aanwinst als een soort rugbybal tegen mijn lichaam geklemd. Je weet maar nooit, met al die hebberige duiven die de straten van mijn stad onveilig maken. Bij thuiskomst slamdunkte ik het broodje in de magnetron en stelde deze in op 40 seconden. Om het wachten draaglijker te maken besloot ik in de tussentijd 'bapao' in te typen op Wikipedia.

Wisten jullie dat pao het Chinese woord is voor 'broodje', en de Nederlandse term 'broodje bapao' dus eigenlijk zoiets betekent als 'broodje ba-broodje'? Bij deze. Mijn broodje falafel die vermomd was als een broodje ba-broodje smaakte overigens heerlijk - klef, chemisch en als een baksteen op de maag. Nom nom nom!


Woensdag 24 November 2010 op 22:47  |  
  |    |  

Eén reactie

lammie

Hij is weer super.

lammie
, (E-mail ) - 25-11-’10 21:37
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om spam te voorkomen, vragen we je deze simpele vraag te beantwoorden (schrijf het getal voluit):
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.