Eerstvolgende in de rij

Mensen, ik wil ze graag leuk vinden. Juist daarom neem ik in mijn leven een aantal broodnodige maatregelen: ik verdiep me niet langer in de reacties op NuJij.nl en ga alleen nog naar de supermarkt op heel rustige momenten. Vroeg in de ochtend of laat in de avond. Boodschappen doen op drukke momenten haalt het slechtste in de mens naar boven, daar wil ik zelf niet aan ten prooi vallen. Ellebogenwerk, graaien, voordringen. Rollende ogen en opzichtig gezucht als het allemaal weer niet snel genoeg gaat. Ga zo maar door.
Ik kan daar slecht tegen. Ik neem het de mensheid kwalijk. Als geheel.
Jammer genoeg lukt het niet altijd om de situaties die van mij een verbitterd mens maken volledig te vermijden. Zo stond ik laatst op een zaterdagmiddag in de rij bij de Action, alweer ik me voornamelijk afvroeg wat ik in hemelsnaam op een zaterdagmiddag in de rij bij de Action deed. Ik werd opgeschrikt uit mijn overpeinzingen door een opgewekte caissière.
“De eerstvolgende in de rij mag bij mij komen,” riep ze.
Gevleugelde woorden die garant staan voor ruzie, dat weet iedereen. 'Eerstvolgende in de rij' is een vloeibaar begrip waarover nog altijd bar weinig consensus bestaat. Sommigen gaat het de pet volledig te boven. Toch heb ik wel een donkerbruin vermoeden wat het zinnetje betekent: de eerstvolgende in de rij is de eerste persoon in de rij die zijn spullen nog niet heeft uitgestald op de lopende band. Diegene kan gemakkelijk en rustig – geciviliseerd, zeg maar – overstappen op een nieuwe kassa. Daarna volgen de mensen die achter de uitverkorene stonden te wachten. Op volgorde.
Die bewuste dag in de Action was ik de eerstvolgende. Volgens deze definitie, dan. Helaas was de caissière nog niet uitgesproken, of er kwam vanuit het niets een vrouw met een helmkapsel en een bontjas naar voren gesprint. De eerstvolgende in de rij betekende in haar wereld kennelijk: degene die het hardst komt aangerend vanaf de andere kant van de winkel. Pontificaal pleurde ze haar mandje op de lopende band, waarna er onmiddellijk een hele rits andere klanten (uit allerlei hoeken en gaten) aansloot.
Verbeten gezichten, karren vol met troep.
Perplex bleef ik in de oude rij staan. Als het echt zo moest.. dan maar niet. Niets zo beschamend als rennende en duwende consumenten in een land waarin bijna niemand écht iets tekort komt. Gelukkig leek de vrouw achter mij er hetzelfde over te denken. En zij had een troef in handen: haar zoontje.
“Nou, volgens mij was die mevrouw niet bepaald de eerstvolgende in de rij, of wel?!” tetterde ze.
Ze keek naar haar kind, de perfecte dekmantel. Over zijn rug zou ze de wereld wel even duidelijk maken hoe ze erover dacht.
“Maar zo doen wij dat niet, hè. Wij wachten netjes op onze beurt.”
“Jaaa!” lispelde het zoontje, de ogen groot.
Een knap staaltje passief-agressieve vernedering. De vrouw met het helmkapsel en de bontjas trok een zuinig mondje. Ze liep rood aan, maar zei niets terug. Ondertussen luisterde de hele winkel mee. De jonge moeder begon nog iets harder te praten.
“Ja, en kijk die kakmadam nu eens bescheten kijken. Dat krijg je ervan.”
Kijk die kakmadam bescheten kijken. Je reinste poëzie! Haha, dacht ik. Hahaha.
Met een besmuikte grijns op mijn gezicht legde ik mijn afwasborstel, het enige item waarvoor ik in deze idioterie verzeild was geraakt, dan eindelijk op de lopende band. Vertrouwen in de mensheid: een beetje hersteld. En dat in de spits.


Maandag 27 Januari 2014 op 16:37  |  
  |    |  

Eén reactie

Sylvia

Heerlijk, mensen die op zulke momenten gewoon hun mond opentrekken ;) Hopelijk heeft het kakwijf er iets van geleerd, echt HAAT aan dergelijke types.. Ik maak me maar zelden druk bij de kassa, maar als het nodig is durf ik zulke mensen ook wel aan te spreken :)

Sylvia
, (URL) - 27-01-’14 20:52
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om spam te voorkomen, vragen we je deze simpele vraag te beantwoorden (schrijf het getal voluit):
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.