Nudisten Lingo

Hee hoi. Het spelprogramma Lingo is op zoek naar kandidaten die naakt ballen willen graaien. Dat begreep ik vanochtend uit de krant, hoewel de schrikbarende boodschap daarin iets diplomatieker verwoord werd. Hevig geëmotioneerd ging ik op zoek naar meer informatie. Op de website van de spelshow zelf wordt benadrukt dat het gaat om een speciale uitzending ter gelegenheid van de Nationale Nudistendag op 1 juni. Het hele gebeuren zou 'serieus en integer' worden aangepakt.
Ik geloof er niks van. Hier is meer aan de hand. Verstopt uw kinderen en sla zoveel mogelijk blikken witte bonen in tomatensaus in. Als zelfs Lingo ten prooi valt aan sensatiezucht, is er dan nog wel hoop voor dit land?
Sinds jaar en dag koester ik warme gevoelens voor het taalspel met de ballenbak. Als klein kind keek ik de show iedere avond in mijn pyjama, de haren nog nat van het douchen. Eerst was er Sesamstraat, daarna Klokhuis en tot slot het oerdegelijke Lingo met François Boulangé. Vervolgens tandenpoetsen en naar bed. De gedachte aan Lingo roept bij mij dezelfde gevoelens op als bij het terugdenken aan Sinterklaasavond, of kikkervisjes vangen op de camping in Drenthe. Fijn, nostalgisch. Diep van binnen geloofde ik dat Lingo nooit zou veranderen. Het zou altijd een baken van rust blijven in een steeds schreeuweriger televisielandschap.
Helaas is het sinds 2006 zelfs met Lingo een beetje de verkeerde kant op gegaan. Even was er de angst dat de spelshow van de buis zou verdwijnen. Er moest een breder publiek aangesproken worden, en snel. Dat dacht de redactie in eerste instantie kennelijk te bereiken door op zoek te gaan naar 'bizarre koppels'. Je kent ze wel: 'koppels met kaal hoofd' (?), 'bijstandsmoeders' (?), 'homo's/lesbiënnes' (???) en 'mannen met snorren/baarden' (nee oké, dat is wel echt bizar).
Zeven jaar later heeft het gemuteerde Lingo niet meer genoeg aan kalende hoofden en ongelukkige huismoeders. Naakte lichamen, dat is altijd prijs. Ik heb nu al te doen met de senioren die – ondanks alles of bij gebrek aan beter – nog altijd trouw naar hun favoriete taalquiz kijken. Op 1 juni zullen ze massaal achteroverslaan in hun automatisch verstelbare stoelen. Om nog maar te zwijgen van de huilende kinderen, fris gedoucht in hun pyjamaatjes.
Het doet gewoon een beetje pijn, Lingo. Waarom nou jij? Zélfs jij? Jij moet gewoon stoffig blijven. Ouderwets, op het conservatieve af, en een beetje knullig. Juist daarom houden we van je, zoals we ook van Sinterklaas en Sesamstraat houden.

---

Een kleine troost: de website van Lingo heeft nog steeds een 'gastenboek', waarin enkele mensen al hun ongenoegen hebben geuit. Zó 2001.


Donderdag 17 Oktober 2013 op 17:11  |  
  |    |  

vier reacties

Sylvia

Haha, ik moest wel lachen toen ik het bericht zag. Helaas, dan doe ik toch maar niet mee ;)

Sylvia
, (URL) - 17-10-’13 22:39
Nicole

Toch niet? Najaaaaa zeg. ;) Volgens mij komt het trouwens allemaal door die Lucille Werner. Dat is stiekem een wilde tante.

Nicole
, (URL) - 17-10-’13 22:47
Mirthe

Ik was aan het zappen en toen keek ik even Lingo EN TOEN BEGON LUCILLE ER INEENS OVER, ik ben nog steeds in de war en in afwachting van slachtofferhulp.

Mirthe
, (URL) - 18-10-’13 09:58
Barbara

Wat afschuwelijk zeg. :(

Barbara
, - 01-11-’13 15:48
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om spam te voorkomen, vragen we je deze simpele vraag te beantwoorden (schrijf het getal voluit):
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.